Cărţi şi publicaţii

Violenţa în şcoală – o provocare mondială?

Eric Debarbieux - Violenţa în şcoală – o provocare mondială? Editura Institutul European, 2010

Autorul propune o viziune critică şi pragmatică asupra fenomenului violenţei şcolare, propunând, în acelaşi timp, şi anumite soluţii care îşi au rădăcinile în bazele empirice.

Citeşte mai mult...

 

Şcoala nonviolenţei

Elena Matetovici, Şcoala nonviolenţei. Îndrumar de activităţi şcolare şi extraşcolare în domeniul dezvoltării abilităţilor de viaţă ale elevilor, Editura Zeit, Brăila, 2010

Citeşte mai mult...

 

Bang Bang You’re Dead! (2002)

 


"Copiii pot fi cei mai nemiloşi oameni. Incredibil de cruzi."

 

Trevor Adams, elev model al liceului Rivervale High, rosteşte aceste cuvinte ca urmare a  experienţelor trăite.  El a fost victima unei agresiuni traumatizante care l-a transformat radical, încât ameninţă că va arunca în aer echipa de fotbal.

Citeşte mai mult...

 

Prevenirea şi combaterea violenţei în şcoală

Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Institutul Naţional de Criminologie, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi cu sprijin financiar din partea Reprezentanţei UNICEF în România a derulat în perioada ianuarie 2004 - aprilie 2005 proiectul Violenţa în şcoală.

Acest ghid a aparut ca urmare a experienţei de documentare şi cercetare privind fenomenul de violenţă în scoală şi este menit să vina în sprijinul directorilor şi cadrelor didactice care sunt interesate de a dezvolta în scolile lor o cultura a non-violentei, bazata pe o strategie de prevenire a surselor si cauzelor acesteia.

Citeşte mai mult...

 

101 Facts About Violence

101 factori despre violenţă: Ce ar trebui să ştim - Méline Kevorkian şi Robin D'Antona


Tachinarea este o problemă care afectează în mod constant managerii de şcoli. Nespecifică unei anumite grupe de vârste, unor anumite categorii de şcoli sau unei clase socio-economice anume, tachinarea nu poate fi localizată într-o anume regiune sau ţară.
Metodele de tachinare au evoluat în ultimii ani datorită accesului nelimitat al tinerilor la presa electronică şi internet.

Citeşte mai mult...